Dlaczego browary potrzebują wytwarzania azotu na miejscu?

Uwaga redaktora: Ten post został pierwotnie opublikowany w 2016 roku i został całkowicie zaktualizowany pod kątem dokładności, kompleksowości i nowych informacji.

W ten weekend przypada święto4 lipca i założymy się, że wielu naszych czytelników będzie świętować przy zimnym piwie! Piwo, wytwarzane z czterech podstawowych składników: zboża, chmielu, drożdży i wody, jest niezwykle popularnym napojem od tysięcy lat. W rzeczywistości, według Times Magazine, piwo pozostaje najpopularniejszym napojem alkoholowym nie tylko w Stanach Zjednoczonych - ale na całym świecie!

Zarówno CO2, jak i azot są wykorzystywane na kilku etapach procesu produkcji piwa - ale wielu piwowarów nie zdaje sobie sprawy, że mogą zastąpić dwie trzecie CO2 azotem. Azot jest idealnym gazem dla browarów - od przedmuchiwania zbiorników między kolejnymi użyciami po zapobieganie utlenianiu się brzeczki, piwa i pozostałości zacieru i zanieczyszczaniu kolejnej partii piwa. Azot może być również wykorzystywany do przepychania piwa z jednego zbiornika do drugiego, a na końcowych etapach procesu warzenia jest używany do zwiększania ciśnienia w beczkach przed wysyłką i ostatecznym użyciem.

Korzyści z azotu na miejscu dla browarów

Chcesz poznać dokładne korzyści dla browarów, które przeszły na wytwarzanie azotu na miejscu? Poniżej przedstawiamy cztery kluczowe korzyści:

  1. Oszczędność czasu. Browary, które zatrudniają zewnętrznych dostawców azotu, ryzykują opóźnione, a czasem anulowane dostawy. Brak azotu niezbędnego do warzenia piwa wstrzymuje produkcję, powoduje przestoje i przyczynia się do potencjalnych strat zysków. Gdy dostawa już nadejdzie, musi zostać przywieziona i podłączona do starego systemu, podczas gdy stare kanistry są usuwane. System wytwarzania azotu na miejscu pozwala zaoszczędzić czas oczekiwania i umożliwia operatorom skupienie się na innych zadaniach.
  2. Minimalizuje straty gazu. Bez generatora azotu na miejscu, zakłady piwowarskie często muszą kupować ciekły azot luzem. Duża ilość azotu zwykle nie jest wykorzystywana od razu i pozostaje w zbiornikach z ciepłem otoczenia, powodując jego rozszerzanie się. Jeśli nagromadzone ciśnienie nie zostanie uwolnione, zbiornik może eksplodować. Aby temu zapobiec, zbiorniki muszą zostać przedmuchane w celu uwolnienia gazu, co powoduje marnowanie niewykorzystanego azotu, czasu i pieniędzy.
  3. Niższe koszty. Zakup butli z azotem i dewarów może kosztować średnio 2,50 - 5,00 USD CCF. Obszary oddalone mogą płacić nawet trzykrotnie więcej, w zależności od odległości obiektu od centrum dystrybucji gazu. Dzięki wytwarzaniu azotu na miejscu, browary płacą od 0,10 do 0,15 USD CCF z możliwością zaoszczędzenia do 75% na kosztach azotu. Co więcej? Dostępnych jest wiele opcji finansowania generatorów azotu!
  4. Zmniejsza ślad węglowy. Większość browarów w Stanach Zjednoczonych wykorzystuje dwutlenek węgla do zobojętniania zbiorników i przenoszenia produktów między zbiornikami, a następnie ze zbiornika do opakowania. Przejście z dwutlenku węgla na azot jest opłacalną i akceptowaną w branży alternatywą dla tych zastosowań, pomagającą zmniejszyć zapotrzebowanie na gaz nawet o 70%. Jest to znacząca korzyść - nie tylko pomaga browarom zmniejszyć ich wpływ na środowisko, ale także pomoże im skutecznie radzić sobie z nadchodzącym niedoborem CO2.

Rozważasz przejście z CO2 na N2?

Generatory azotu na miejscu mogą zaoszczędzić czas, zmniejszyć ilość odpadów i obniżyć koszty w dłuższej perspektywie dla wielu browarów. W zależności od zużycia, zakłady piwowarskie mogą osiągnąć próg rentowności w ciągu pierwszych dwóch lat od instalacji! Jeśli zastanawiasz się nad przejściem z CO2 na N2, rozważ poniższe pytania - a następnie skontaktuj się z lokalnym ekspertem ds. generatorów azotu, aby omówić tę kwestię!

  1. Jaki jest rozmiar zbiorników fermentacyjnych (FV) i zbiorników z azotem (BBT)?
  2. Czy jednocześnie inertyzujesz zbiorniki, przesyłasz produkty lub opakowania?
  3. Jaka jest szybkość transferu do pakowania (puszki, butelki, beczki)?
  4. Jaka jest ilość CO2 dostarczanego rocznie?
  5. Jaki jest koszt #CO2 i całkowite roczne wydatki na CO2?
  6. Czy używasz azotu w produkcie lub systemie beczkowym?
  7. Jaki jest koszt na CCF N2 lub butlę N2 i całkowite roczne wydatki?

Wykorzystując wytwarzanie azotu na miejscu, browary mogą zaoszczędzić znaczne kwoty pieniędzy przez cały okres swojej działalności. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.atlascopco.com/nitrogen-usa.

Powiązane artykuły